28 Şubat 2012 Salı

Sınırlar, iade-I ziyaret, yol haritası üzerine kısa notlar



Sınırlar//
Idantifikasyon alanları olarak sayabilecegimiz ulus, devlet ve sınır. Ülkeler arasında fiziksel sınırların dışında , ülkelerin birbirleriyle olan politik meselelerinden doğan sınırı duvarlaştıran ikinci bir sınır daha var. Asılmasının pasaportundaki milliyetine göre değiştiği ve vize alarak dahi geçilmesinin mümkün olmadığı bir duvar bu. Türkiye’li birinin sınır komşusu Ermenistan’a veya tam tersi geçişine izin vermeyen örülen politik duvar. Bir benzer sınır duvarı Ermenistan’in doğu komşusu Azerbeycan’la da yaşanmakta.

Fakat devletler tarafından konulan tüm sınır hikayelerini “sınır dışı” bırakan önemli kültürel aliışverişler var. Bunlardan biri de iade-i ziyaret.
İşte bu proje ulkelerin birbirleriyle olan kavgasına inat ziyaretini ve karşılığında iade-i ziyaretini almak üzere bir yolculuğa çıkıyor.

Iade-I Ziyaret//
Anadolu ve Mezopotamya, bazı Kafkasya ve Balkan ülkelerinin kültürlerinde önemli bir kavram. Biri size ziyarete geldiginde siz mutlaka onu kısa bir zaman içerisinde geri ziyarete gitmelisiniz. Tıpkı size bir tabak kurabiye ile gelen komşunuza bir tabak meyve yada pişirilmiş başka birşey götürmek gibi. Aşure..

Tanımları kırmak//
Sınırların yarattığı fiziksel, politik ve düşünsel engelleri eleştirisel olarak kırmak.
Bu anlamda sınırları sınırsız kılan ortak kültürel bir değer olan iade-i ziyaret bizim projemizin cıkış noktasını oluşturuyor. Kollektife ait olan otobüsle ziyaret yolculuğunun orada ve o anda doğuracağı deneysel bir çalışma: Kollektiften doğacak farklı düşünceler, bir arada olmanın, paylaşmanın getirecegi farkli deneyimler, farklı malzemelerden dogacak ceşitli anlatımlar…

Yol haritası//
Türkiye’den yola çıkarak Iran>Azerbeycan>Gürcistan üzerinden Ermenistan’a ulaşmak: en yakın sınır ülkesine gidebilmek için izledigimiz dolambaçlı yol.

Çalışma alanı//
Yol boyunca kullanacağımız otobüsün içerisinde

Yer&mekanlar//
Değişken. Yol alırken, durduğumuz köy , kasaba ve şehirler, sınırlar, ziyaret ettiğimiz sanatçı evleri…

Süre//
2 hafta

Sanatçılar//
Farkli sanatci inisiyatiflerinden (Hafriyat, Apartman Projesi, Nomad, Anabala,5533) 3 kisi:
Fotograf, video, performans, resim, sosyoloji gibi farkli disiplinlerden katilimcilara yer verilecek.

Çalışma süreci//
Yolda, durduğumuz, kaldığımız ve ziyaret ettiğimiz yerlerde fotoğraf, film, yazı etkileşim ve konuşmalar

Projenin devamı olarak: İade-I ziyaret//
Ziyaretimiz üzerine belirlenen bir zamanda geçtiğimiz&kaldığımız ülkelerden sanatçıların Türkiye’de sağlayacağımız mekanlarda bizi ziyaretinden doğacak projenin ikinci ayağı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder